Somogyi Kaputechnika
Kaputechnika
Somogyi Kaputechnika

ÚszókapuÚszókapu

Az úszókapu egy olyan toló kapu, ahol a talajszinten nincs lefektetett vezetősín. A kapu a kapunyílás mellett kiképzett, betontuskóhoz rögzített, két darab masszív görgőcsoporton gördül konzolosan, a kapu alján lévő „C” sínben futva.

Az úszókapunak a hagyományos tolókapuval és szárnyaskapuval szemben számos előnye van:

A szárnyaskapukkal ellentétben, sokkal kisebb területet foglal el a bejáróból-beállóból, mivel a kapugörgők zárt rendszerben futnak, így nem érintkeznek közvetlenül a talajjal, ezért működésüket nem zavarja kavics, faág, falevél vagy egyenetlen felszín.

ÚszókapukA vezető szerkezet sokkal kevésbé érzékeny az időjárás viszontagságaira, pl.: lefagyás, mély hó, ónos eső, stb.

A kapunyílásban és mellette nem kell futósínt lefektetni, így sokkal rövidebb szakaszon kell alapozni (mindössze 15-20 %-a csak a toló kapuénak).

Egyetlen hátránya, hogy nyitásához hosszabb helyre van szükség. Ahol a helykérdés nem okoz problémát, ott célszerű úszókaput használni!

 

Úszókapu szett

Úszókapu szett

 

Felső vezető görgőFelső vezető görgő

A kapuk felső megvezetését, kitámasztását szolgálják. A kapu méretétől, kialakításától függően különböző típusokat, átmérőket gyártunk és ajánlunk. A felső vezetőgörgő lehet műanyag, vagy csapágyazott. Ezeket állítható módon lehet csavarozni a felső vezető konzolokhoz. Az UGP konzolok a hozzájuk tartozó felső tartókhoz csatlakozhatnak. A két termékcsoportot egymáshoz két csavarral rögzíthető, és így vízszintes és függőleges irányban is állíthatóak lesznek a rajzokon megadott tartományokban. Lehet ezeket dübelezni (ragasztható változatokkal), vagy akár hegeszteni is. Nagyon fontos a megfelelő szilárdságú alaptest, anyagok és technológia alkalmazása, a kapu oldalterhelését(szélnyomás) tartják.

 

Fogadó

Fogadó

Az alsó fogadócsészék és az azt tartó konzolok a kapu végállásaiban történő tehermentesítést és ütköztetését szolgálják, valamint lefutás ellen is védenek.

Felfutó

A felfutó görgő ami egyben végzáró és ütköző, a kapu végállásban való tehermentesítését és ütköztetését végzi. A végzáró lemez lezárja a "C" sín végét, és ütközteti azt lefutás ellen.

Felfutó

Úszókapu görgők

A görgők a "C" profillal együtt az úszókapu legfontosabb alkatrészei. A kapu megvezetésére szolgál.

Úszókapu görgők

 

Állítható forgáspont

Állítható forgáspont
Állítható

Lefúrható ütköző

Lefúrható ütköző

Középső ütköző – szárnyaskapukhoz, lecsavarozható.

Lefúrható tolókapu sínek

Tolókapukhoz, gördülő kapukhoz, horganyzott acélból.
Lefúrható tolókapu sínek

Tolókapu görgő

A tolókapu sínhez illeszkedő kialakítású görgő.

Tolókapu görgő
Tolókapu görgő
HÖRMANNSOMMERDITECLIFENiceEURODOORKLINGKANO